Or-Els
Or-Els
Durf te dromen, te kijken en durf te doen!

COMPLIANCE of INTEGRITEIT?

11.02.21 02:12 PM

Ga jij voorbij aan je eigen integriteit?

Vaak worden deze termen samen gebruikt. Veelal heerst de opvatting dat dit vooral in de financiële sector belangrijk is. Laat ons eerst eens kijken naar de definities. 


INTEGRITEIT: de persoonlijke eigenschap, karaktereigenschap, van een individu die inhoudt dat de betrokkene eerlijk en oprecht is en niet omkoopbaar. De persoon beschikt over een intrinsieke betrouwbaarheid, zegt wat hij doet, en doet wat hij zegt, heeft geen verborgen agenda en veinst geen emoties (Wikipedia)


COMPLIANCE: is het begrip waarmee wordt aangeduid dat een persoon of organisatie werkt in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving. Het gaat over het nakomen van normen of het zich er naar schikken. (Wikipedia)


Is compliance van toepassing op: 

  - Op tijd op je werk zijn? 

  - Je arbeidscontract naleven?

  - Je aan de gemaakte afspraken houden? 

  - De juiste procedures volgen? 


Volgens de definitie hierboven heeft dit alles te maken met Compliance. En natuurlijk is het jouw integriteit hoe je hiermee omgaat. 


Iedereen heeft te maken meet Compliance en integriteit! Soms worden er zaken van je verlangt binnen een organisatie of privé situatie waar jij het eigenlijk niet mee eens bent. Dan is het zaak dat je je eigen integriteit goed in acht neemt. Doe je dit niet dan gaat dit vroeg of laat altijd wringen. 


Een voorbeeld; Een machine komt binnen om gerepareerd te worden. Er moeten enkele onderdelen vervangen worden. Niet alle onderdelen zijn voorradig. De directie geeft aan dat je de tweedehands onderdelen moet inzetten. Jij weet dat dit slechts voor een korte periode werkt en dat de machine dan weer snel voor reparatie terug zal zijn. De opmerking van de accountmanager; “hij moet maar een nieuwe kopen! Dus als de machine snel terug komt gaat hij wel overstag en koop die nieuwe machine”, zet je aan het denken. Wat doe je nu vanuit je eigen integriteit? 


Stel je gaat ermee akkoord en installeert die 2de hands onderdelen want de directie zegt dat je dat moet doen.  Wat doet dat met je integriteit? 


Wil je weten hoe je hiermee gaat? Plan dan een gesprek! https://bit.ly/3rMLnkL