Or-Els
Or-Els
Durf te dromen, te kijken en durf te doen!

Bij twijfel niet doen!

25.01.21 02:09 PM

Een consultant huur je niet in om het altijd met je eens te zijn!

Bij twijfel niet doen! 


Enige tijd geleden sprak ik met Jos. Hij was bezig twee bedrijven samen te voegen. Een van de bedrijfsleiders zou nu op een andere functie komen werken op het hoofdkantoor. Maar Jos voelde zich niet goed bij die beslissing. 


Jos had een consultancy bedrijf in de arm genomen om hem te adviseren met het samenvoegen van de bedrijven. De capaciteiten van de bedrijfsleider werden middels testen in kaart gebracht en hieruit kwamen enige aandachtspunten naar voren en twijfelde Jos of de bedrijfsleider de functie wel aan kon. 


Jos wilde niet buiten het bedrijf werven. Want nieuwe mensen moeten eerst het bedrijf en de werkwijze leren kennen en dat neemt tijd. Dus leek het een goede beslissing om de bedrijfsleider een nieuwe functie aan te bieden. Het consultancy bureau had aangegeven dat er met de nodige begeleiding en training wel mogelijkheden waren dat het toch nog goed zou komen. Uiteraard zou de begeleiding gedaan kunnen worden door het consultancybedrijf. 


Nou geloof ik zeker in opleiding, trainen en coachen. Maar niet ten koste van alles. Nogmaals bij twijfel niet doen. Tijdens het gesprek kwam naar voren dat de bedrijfsleider in eerste instantie negatief gereageerd had op het voorstel van de nieuwe functie. DIT IS EEN RODE VLAG! Niet doen dus. Maar na wat gesprekken met Jos en zijn consultant was de bedrijfsleider toch overstag gegaan en zou hij de nieuwe functie accepteren. 


Jos was er niet gerust op! 


Beste Jos: 

 1. De bedrijfsleider heeft nu niet de capaciteiten om de nieuwe functie te gaan doen. 

 2. Jij als directeur hebt ook je twijfels! 

 3. Je zult dus voorlopig nog veel zelf moeten begeleiden en doen! Dat moet je bij een nieuwe medewerker ook dus zie ik het verschil niet. 

 4. De test geeft geen duidelijk beeld en geeft zelfs kanttekeningen in verband met de geschiktheid! 

 5. Je hebt een consultant die eventueel wel wil begeleiden zodat het toch nog goed kan komen. (is dit niet het verdienmodel van het consultancy bureau?)

 6. Je loopt ermee rond en slaapt er niet van! 

 7. Nu vraag je mij als secound opinon? Waar zit je twijfel? Volgens mij weet je wat je moet doen.

 8. BIJ TWIJFEL NIET DOEN.!

 9. Nieuwe mensen brengen ook vooruitgang, verbetering en andere gezichtspunten! 

 10. Nieuwe medewerkers kunnen ook jou wat leren. 

 11. Misschien kennen ze het bedrijf niet maar ze weten wel hoe ze de functie moeten vorm geven (daar selecteer je namelijk op.) 

 12. Zij brengen ook expertise mee die je wellicht nu niet in huis hebt! 


Zojuist belde Jos. Hij had voor het eerst sinds lange tijd weer goed geslapen. Voor de bedrijfsleider wordt een outplacement geregeld en er wordt nu iemand van buiten het bedrijf geworven voor de nieuwe functie. Hij heeft afscheid genomen van het consultancy bureau. 


Als consultant moet je soms confronterend durven zijn om het beste resultaat te behalen voor de klant. 

Een consultant huur je niet in om het altijd met je eens te zijn!


x.